Koolstoffilters

Koolstoffilter onmisbaar bij geurbestrijding

Koolstoffilters​Het thuis kweken van wietplanten brengt met zich mee dat ongewenste geuren in de kweekruimte ontstaan. Voordat de lucht de ruimte verlaat, is het daarom verstandig om deze eerst te filteren. Hiertoe beschikken growshops over een groot assortiment koolstoffilters. De actieve koolstof filtert de wietgeur uit de lucht die naar buiten wordt afgevoerd, zodat de omgeving geen hinder ondervind van je groene hobby en je geurloos kunt kweken.

Verschillende maten koolstoffilters

Er zijn diverse merken die filters voor de thuiskweek van wiet op de markt brengen. De afmetingen variëren met de capaciteit ervan en deze kan uiteenlopen van 75 kubieke meter tot 4500 kubieke meter. Je kunt ervan uitgaan dat een filtersysteem over het algemeen drie tot vier oogsten mee gaat, mits je de hoes ervan regelmatig schoonmaakt met lauw water en een niet-agressief reinigingsmiddel.

Wanneer is een filter nodig?

Als je je wiet buiten kweekt, is het aanbrengen van een filtersysteem uiteraard niet nodig en bovendien niet mogelijk. Voor het ongestoord en zonder eventuele problemen binnen kweken van wiet is een koolstoffilter echter wel van belang. Een hobbykweker met een kweekruimte die een maximale afmeting heeft van ongeveer 1x1x2 meter, kan het best een filter kopen met een capaciteit van 250 kubieke meter.

Omdat de geur van wiet zeer indringend en sterk is, is het noodzakelijk gebruik te maken van deftige koolstoffilters. Deze filters zorgen voor neutralisatie van de geur doordat kleine koolstofdeeltjes de geurionen uitschakelen.

Wanneer een filter te gebruiken?

Een filter is van zeer groot belang wanneer men binnenshuis gaat kweken. Buiten ondervindt men namelijk veel minder hinder van de geur. Toch zijn er ook ruimtes die niet geschikt zijn voor het gebruik van koolstoffilters. Men heeft het hier meer bepaald over ruimtes waar de luchtvochtigheid 80 tot 90 procent bedraagt.Een hogere vochtigheid neemt het neutraliserend effect van de filter weg, waardoor ook het nut van de filter weg valt.

Onderhoud en gebruik van koolstoffilters

Koolstoffilters zijn makkelijk in onderhoud. De hoes rond de filter moet regelmatig schoongemaakt worden. Deze handeling is nodig omdat de zuigkracht van de filter sterk vermindert als er teveel stofdeeltjes zouden op liggen. De levensduur van een koolstoffilter bedraagt gemiddeld 4 oogsten. Daarna moet de filter vervangen worden om steeds het beste resultaat te kunnen blijven behouden.

Het belang van een koolstoffilter

Velen vergeten hoe belangrijk de koolstoffilter is om een succesrijke oogst te kunnen plukken. Als de buren namelijk iets opmerken of geurhinder zouden ondervinden, dan zou dit al snel het einde van uw plantage kunnen betekenen. Neem dus geen risico en zorg voor een goed werkende en correct geïnstalleerde koolstoffilter. De investering op zich is niet hoog maar het kan u heel wat problemen besparen.