Het maken van klonen / de techniek

Waarom klonen?

KlonenBij het kweken van wiet kom je altijd grote verschillen in de kwaliteit van de plant tegen. Je zult dus een goede selectie moeten maken uit vele wietplantjes. Dit houdt althans ook in dat je een groot deel verbouwt, terwijl het niets of weinig oplevert. Nu kun je natuurlijk zaad kweken van alleen de beste plantjes, maar ook hier kan jaar na jaar een groot verschil optreden. Een kloon maken is dan de oplossing. Een kloon is een stekje van een vrouwelijk plantje en deze kunnen genetisch niet beter of slechter worden. Zo behoud je dus dezelfde kwaliteit.

De techniek achter het maken van klonen

De techniek achter het maken van klonen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Vul een paar potten met potgrond en zorg ervoor dat ze goed nat zijn voordat je ze onder een lamp plaatst. De grond kun je warm houden met bijvoorbeeld een bodemverwarmer. Snij de groeitips van de plantjes die je wilt gebruiken en maak stekken van maximaal 10 centimeter. Het is ook beter om een stek te nemen van meerdere goede plantjes. Haal tevens de grootste blaadjes weg. Bind de klonen aan elkaar en plaats ze in een beker of emmertje water. Plant ze binnen twee dagen. Maak een gat in de aarde van de pot. Doop het onderste gedeelte van de stek in hormoonpoeder en plant het stekje in het gat. Geef af en toe plantvoeding met een plantenspuit met water en visemulsie.

Licht en verzorging

De planten hebben dag en nacht licht nodig, zet dit dus nooit uit. Binnen twee weken kun je de eerste worteltjes verwachten. Als je de stekken in kleine potten hebt geplaatst kun je ze nu overplanten naar grotere potten. Maak daarvoor de bodem goed nat. En natuurlijk plant je ook alleen de mooiste plantjes over.