Kweken op hydrocultuur

Wiet kweken op hydro

Bij het kweken van binnenwiet kun je uit meerdere kweekmethodes kiezen. Zo kun je je plantjes opkweken in een pot met aarde en ze handmatig water geven, maar je kunt ook hydrocultuur toepassen. Dit is een professionelere manier van kweken en houdt in dat je de planten kweekt in water dat alle voedingsstoffen bevat die voor je wietplantjes nodig zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diverse hydrosystemen.

Passieve hydrocultuur vergemakkelijkt het kweken

Bij een actief hydrosysteem maakt een kweker gebruik van randapparatuur als water- en luchtpompen om de voedingstoevoer te coördineren, en dienen de pH- en zuurstofwaardes dagelijks te worden gecontroleerd. De passieve hydromethode is minder intensief, omdat de planten het opnemen van water en voeding zelf regelen. Bij kweken op hydro hebben de wortels namelijk steeds de beschikking over de water- en voedseloplossing onderin de kweekbak. Dit is dan ook een bijzonder eenvoudige kweekmethode.

Kweken op Hydro: deep water culture

In tegenstelling tot actieve- en passieve hydro worden bij deep water culture geen steenwol of kleikorrels gebruikt, maar hangen de wortels van de wietplanten continu in een zuurstofrijke water- en voedingsoplossing. Doordat deze wortels veel zuurstof, water en voeding kunnen opnemen, groeien ze sneller, worden er meer toppen geproduceerd en kan vaker worden geoogst. Dit maakt deep water culture tot de meest lonende hydrocultuur.