Irrigatie bij thuiskweek wietirrigatie

Net als alles dat groeit en bloeit hebben ook wietplantjes water nodig om tot volwaardige planten te kunnen uitgroeien. Een stekje gebruikt ongeveer twee deciliter per dag, terwijl een volgroeide plant dagelijks op zijn minst één liter water nodig heeft. Je kunt de watertoevoer op diverse manieren regelen, waarbij de eenvoudigste methode het met de vinger controleren van de vochtigheid van de kweekaarde is. Een andere oplossing is het aanleggen van een professioneel irrigatiesysteem.

Gecontroleerd bewateren met irrigatiesystemen

Een groot voordeel van een irrigatiesysteem, is dat de planten per dag een afgepaste hoeveelheid water krijgen die kan worden afgestemd op wat nodig is. Hiermee voorkom je dat je wietplanten te veel water krijgen en de wortels geen of minder zuurstof kunnen opnemen. Wanneer dit gebeurt, zullen de bladeren verkleuren en gaan hangen en zal de plant uiteindelijk afsterven.

Irrigatie met een druppelsysteem

Druppelaars zijn beproefde irrigatiesystemen voor het kweken van wietplanten. De druppelaar wordt met een slang aangesloten op een pomp, die voor de juiste hoeveelheid water zorgt. Dit wordt gecontroleerd met behulp van een timer, waardoor steeds kleine hoeveelheden water en voeding worden afgegeven. Zo blijft er altijd voldoende zuurstof in het kweekmedium aanwezig, wat de gezondheid en snelle groei van de plant bevordert.