Wiet oogsten

wiet oogstenWiet oogsten

Het binnenhalen van je oogst is een prachtige en spannende ervaring. Eindelijk is de tijd gekomen dat al je creativiteit, liefde, harde werken en doorzettingsvermogen beloond wordt. Er zijn verschillende methodes om je planten te oogsten. Welke methode je het beste kunt gebruiken, hangt af van het aantal planten dat je hebt, de grootte van de planten en je eigen voorkeur.

Knipruimte

Voordat je begint met knippen, heb je eerst een ruimte nodig om in te knippen. Zoek een ruimte die goed geventileerd is, want de planten geven nogal wat geur af. Je zult het zelf waarschijnlijk lekker vinden ruiken en snel gewend zijn aan de geur, maar onderschat de sterkte van de geur niet. Als je teeltruimte groot genoeg is, kun je daar het beste oogsten terwijl je continu een ventilator laat draaien. Door een ventilator met koolstoffilter wordt de geur ook tijdens het snoeien verminderd.

Nat knippen

De meest gangbare methode is het nat knippen van de buds. Hierbij snoei je de planten één voor één. Mijn voorkeur gaat uit naar deze methode, omdat je de plant dan netjes kunt knippen. Je neemt een volgroeide plant en snijdt de takken er één voor één vanaf en je verwijdert de bladeren rondom de buds. Je kunt deze bladeren ook al eerder verwijderen. Het voordeel daarvan is dat je het werk kunt verdelen en dat de onderste buds meer licht krijgen, waardoor ze nog net even wat groter en voller kunnen bloeien. Door de planten nat te knippen, kun je ze korter en netter knippen dan wanneer de buds droog zijn. De buds zullen er dan op hun best uit zien.

Droog knippen

Bij deze techniek laat je de planten eerst uitdrogen voordat je ze gaat knippen. De takken worden afgeknipt en opgehangen. Deze manier neemt iets meer tijd in beslag dan nat knippen. Deze methode wordt meestal toegepast bij buitenteelt, een grote hoeveelheid planten en een tekort aan tijd. Gedroogde buds zijn moeilijker te snoeien en leveren ook een minder net resultaat op. Er wordt meer THC verloren, omdat de THC makkelijker loslaat als het plantmateriaal droog is. Dit is allemaal slechts relatief, want er blijft nog een grote hoeveelheid THC over, zowel aan de buds als aan de bladeren.

Wiet drogen

Het is belangrijk om de wiet goed te drogen. Het zou zonde zijn als na al die maanden werk, je toppen gaan schimmelen. De ideale ruimte voor het drogen is een koele en donkere kamer met een temperatuur tussen de 15 en 22 graden. Je hoeft te kamer niet warm te houden, want voor een optimaal effect moet je de wiet langzaam laten drogen. Zorg voor een goede luchtcirculatie onder en boven de buds om schimmel te voorkomen. Stapel ze niet op elkaar, maar leg ze naast elkaar met wat ruimte ertussen.

Na slechts een week zullen de kleine topjes droog zijn, maar de middelmatige tot grote toppen zullen minstens twee weken nodig hebben. Je kunt ervoor kiezen om de grote buds in hun geheel te drogen of om ze eerst uit elkaar te halen, want een grote bud bestaat uit verschillende kleinere buds die aan elkaar gegroeid zijn. Je kunt zien of de buds echt goed droog zijn, door te proberen het takje van een grote bud te breken. Als het takje makkelijk breekt, is de bud goed droog.

Opslag en rijpen

Als de toppen goed gedroogd zijn, kun je ze in principe al roken. Ze hebben dan nog niet hun top bereikt, maar ze kunnen er prima mee door. Om de smaak nog beter te maken, dan moet je ze nog laten rijpen/curen. Je moet je buds eerst op de juiste manier opslaan. Om de kwaliteit te behouden, dien je de buds te bewaren in een koele, donkere ruimte. Plaats de buds in een lichtdicht plastic bakje of glazen beker. Licht tast THC aan, dus zorg dat er geen licht bij komt.

Pas op: Als een aantal van je buds niet droog genoeg zijn en je bewaart ze bij de droge buds, zullen ook de droge buds weer vochtig worden. Je moet de buds ongeveer twee weken laten rijpen, waardoor we een maand verder zijn sinds de oogst. Dankzij het rijpingsproces zullen de buds beter smaken en een betere high geven. Na een maand zal de smaak redelijk ontwikkeld zijn, hoewel sommige soorten iets meer tijd nodig zullen hebben.