Wietzaadjes ontkiemen

Hoe moet je zaden ontkiemen?

Wietzaadjes ontkiemenJe hebt je zaadjes gekocht en wilt starten met het kweken van je eigen wiet, maar hoe doe je dat juist? Wietzaadjes ontkiemen, kun je doen waar je wilt. Je hebt er geen licht, ruimte of speciale omstandigheden voor nodig. Een aangename kamertemperatuur van 20 graden is perfect en verder rest enkel voor een vochtige omgeving te zorgen. Er zijn drie eenvoudige manieren om de zaden te ontkiemen. In een glaasje water, in de aarde of op een vochtige bodem.

Ontkiemen van een wietzaadje in water

We ontkiemen het wietzaadje in water wanneer we de zaadjes gewoon in een glas water zetten van ongeveer 20 graden. Water dat veel kouder of warmer is, heeft als gevolg dat de zaden niet volledig ontkiemd worden en dus niet bruikbaar zijn. Na een dag of vier zullen de zaadjes openbarsten en komt er een klein stengeltje uit. Eens dat gebeurd is, kunnen de zaadjes dadelijk overgezet worden naar een kweekbak, pot of losse aarde. Hiervoor wordt een putje van ongeveer 1 centimeter diep gegraven waarin het zaadje wordt gelegd.

Zaden ontkiemen in aarde

Wietzaadjes ontkiemen in aardeWietzaadjes zijn, net zoals andere plantenzaden, in staat om vanzelf te ontkiemen wanneer ze rechtstreeks in aarde worden geplant. Ervaring leert echter dat je het risico loopt dat slechts een deel van de wietzaadjes zal ontkiemen en de rest verloren gaat gezien de omstandigheden niet altijd optimaal zijn.

Wietzaadjes ontkiemen op een vochtige ondergrond

Een laatste manier voor het ontkiemen van een wietzaadje is door het op een vochtige bodem te leggen. Hierbij kun je denken aan natte watten of wc-papier. Het is in ieder geval essentieel dat je een materiaal kiest dat water opneemt en dus lange tijd vochtig blijft. Controleer regelmatig of de bodem nog nat is gezien water bij 20 graden gaat verdampen.