Toppen & snoeien

Toppen en snoeien: zo moet het

Een wietplant verdraagt geen harde behandeling. Je moet er zacht mee omspringen. Dat is zeker zo wanneer het over toppen of snoeien gaat. Je wilt immers meer opbrengst en dat kan alleen door correct toppen. Door dit procedé krijg je meerdere toppen. De plant wordt hierdoor lager maar dat geeft niet want je oogst is groter.

Wanneer moet ik mijn wietplant toppen?

Toppen en snoeienSnoeien doe als het plantje minimaal 15 cm hoog is. In de praktijk kun je je plant snoeien zodra er minimaal twee vertakkingen zijn. Let wel: de vertakkingen van het wietblad vallen hier buiten. Je moet snoeien net onder de vertakkingen. Knip of snoei de scheut in één beweging. Gebruik een goede en schone schaar voor het toppen. Haal je groene vingers maar tevoorschijn want je kunt je wietplant toppen totdat de bloei begint! Daarna niet meer, want de plant heeft al zijn energie nodig om te bloeien.

Een wietplant snoeien: het resultaat

Als je je wietplant correct getopt hebt, zal je na een week al resultaat zien. De originele stam, de 'moeder', groeit niet meer verder. De nieuwe scheuten hebben de rol van de originele stam overgenomen en bloeien hard. In het toppen van een wietplant kruipt wel wat meer werk. Je wietplant snoeien is niet absoluut nodig maar het zou wel verdomde zonde zijn...