Irrigatiesystemen

Soorten irrigatiesystemen

IrrigatiesystemenAlle planten hebben licht en water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Wie buiten wiet kweekt, kan hiervoor grotendeels op de natuurelementen rekenen, al wil een droge zomer weleens nefast zijn voor de oogst. Kweek je echter binnen, dan dien je zelf te voorzien in licht en water. Je zou kunnen opteren om handmatig water aan je plantjes te geven op dagelijkse basis, maar hier zijn risico's aan verbonden. Wanneer je een paar keer vergeten bent om te bewateren, kan dat grote gevolgen hebben. Een andere optie is een automatisch irrigatiesysteem te gebruiken.

Het druppelsysteem

Er zijn verschillende soorten irrigatiesystemen te verkrijgen op de markt, maar in essentie zijn de meeste wel vergelijkbaar. Er wordt gebruik gemaakt van een reservoir of watervat waarin zich een dompelpomp bevindt die door middel van slangen verbonden is met een sproei- of druppelsysteem. Door middel van een timer kun je bepalen wanneer de planten al dan geen water krijgen en welke hoeveelheid. Bij een sproeisysteem worden de planten besproeid, in het andere geval worden ze bedruppeld. De meeste kwekers verkiezen druppelsystemen.

Irrigatiesystemen kopen of maken?

Hoewel er voor beide wat te zeggen was, is het aangeraden een irrigatiesysteem te kopen zodat je zeker bent van een feilloze werking. Bij een handgemaakt systeem willen de druppelgaatjes weleens te klein uitvallen waardoor ze onverwacht verstopt raken en de plantjes zonder water vallen.