Mannelijke of vrouwelijke wietplant

Het herkennen van een mannelijke of vrouwelijke wietplant

Bij het kweken van wiet is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een mannelijke wietplant en een vrouwelijke wietplant. Een beginnende kweker zal dit onderscheid meestal moeilijk kunnen maken, maar het kunnen herkennen van een mannelijke of vrouwelijke wietplant is essentieel voor een goede oogst en opbrengst. De vrouwelijke planten produceren namelijk de bloemtoppen en bevatten meer werkende stoffen, zoals THC, CBN en CBD. De mannelijke planten kunnen de vrouwelijke bovendien bevruchten, waardoor de oogst minder zal zijn.

Hoe herken je een mannelijke wietplant?

Mannelijke wietplantEen mannelijke cannabisplant valt vooral op doordat deze in de hoogte groeit en daarbij weinig vertakkingen heeft. Hierdoor hebben deze planten weinig blad en zijn ze vaak dun. Daarnaast bevatten ze niet de karakteristieke bloemtoppen die de vrouwelijke planten wel hebben. Om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een mannetjesplant, kun je de bladoksels bekijken. Op de plaats waar het blad uit de steel ontspruit zijn namelijk kale, ronde bolletjes te zien.

Kenmerken van een vrouwelijke wietplant

Vrouwelijke wietplantOok vrouwelijke wietplanten zijn aan diverse eigenschappen te herkennen. Ze worden bijvoorbeeld gekenmerkt door meer vertakkingen dan hun mannelijke soortgenoten en hebben daardoor een voller voorkomen. De okselknoppen van een vrouwelijke cannabisplant vertonen een opvallende uitgroei van haartjes. Aan het begin van de bloeiperiode van de plant zijn dergelijke haartjes aan de uiteinden van alle vertakkingen te zien. Hieruit zullen de bloemtoppen groeien die geoogst moeten worden. Het herkennen van een mannelijke of vrouwelijke wietplant komt dus vooral aan op het goed bekijken van de details die de planten vertonen.