Deense bodems

Wiet kweken op Deense bodems

Deense bodemsEen Deense bodem is een andere benaming voor een kweekbodem van kunststof. Dergelijke kweekbodems lenen zich goed voor het thuis kweken van wietplanten en kunnen worden gebruikt om er steenwolmatten op aan te brengen of om de planten middels een eb- en vloedsysteem van water te voorzien. De standaardkleur van deze kunststof kweekbakken is grijs, maar ze worden ook geleverd in wit of zwart.

Wat zijn Deense bodems?

Zoals de naam als aangeeft ligt de oorsprong van de Deense bodem in Denemarken, waar de kweekbak eind jaren '60 op de markt werd gebracht voor het telen van bloemen en planten. Het materiaal waarvan deze kweekbodems zijn gemaakt is een high-density polystyreen, wat een stevige en duurzame vorm van kunststof is. Deense bodems zijn verkrijgbaar in meerdere maten, die uiteenlopen van 33x106 centimeter tot 200x106 centimeter.

Deense bodems - werking en toepassing

Het voordeel van een Deense bodem voor je wietplanten is dat je er een automatische bewatering mee kunt aanleggen. Met het zogeheten eb- en vloedsysteem, een pomp en een timer worden de bakken regelmatig gevuld, zodat de wietplanten water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Als de pomp stopt, vloeit het water terug in een reservoir en komt er nieuwe zuurstof beschikbaar voor de wortels.