Reflectie en licht

Werken met reflectoren en licht

ReflectorEen van de factoren die de meeste invloed hebben op de uiteindelijke oogst bij de wietplantjes is licht. Licht zorgt ervoor dat fotosynthese kan plaatsvinden en dat de plant kan groeien en bloeien. Wie buiten kweekt, is natuurlijk volledig afhankelijk van de zon, maar binnen kun je behoorlijk wat invloed uitoefenen door je ruimte correct in te richten.

Maak gebruik van lichtweerkaatsing

Een ruimte volledig voorzien van lampen, die dan ook nog eens langs alle zijden schijnen, is een dure aangelegenheid. Een betere oplossing om voldoende licht te voorzien zonder al te veel energieverbruik is het werken met reflectoren en licht. Enkele basislampen zorgen voor de directe lichtinval. Aan weerskanten van de plantjes en op de bodem wordt een reflector geplaatst. Dankzij de lichtreflectie krijgen de plantjes op deze manier voldoende licht zonder extra kosten.

De reflector: licht zonder warmte

Een ander probleem dat door lichtweerkaatsing van de baan wordt geholpen, is het creëren van overtollige warmte. Veel lampen zijn naast een lichtbron ook een bron van warmte en dit is niet altijd even opportuun. Idealiter worden wietplantjes gekweekt tussen 20 en 25 graden. Teveel hitte kan tot verbrande blaadjes of toppen leiden en moet dus absoluut vermeden worden. Wanneer gebruik gemaakt wordt van meerdere lampen loopt de temperatuur al snel hoog op met alle gevolgen van dien.