Ongedierte en schimmels

Meest voorkomende ongedierte en ziektes

Net zoals dat bij ieder gewas het geval is, zal je ook bij het kweken van wiet aandacht moeten besteden aan ongedierte en ziektes die je oogst volledig de das om kunnen doen. De vier meest voorkomende ongedierte en ziektes zijn spint, trips, varenrouwmug en meeldauw.

Spint

SpintSpint is de verzamelnaam voor alle soorten mijten die je tegenkomt op de wietplant. Deze beestjes zijn amper een halve millimeter groot en met het blote oog moeilijk waar te nemen. Vooral bij binnenkwekers komen ze frequent voor gezien ze van warme, droge plekken houden en een plantje onder de lamp de ideale omgeving is.

Trips

TripsTrips behoren tot de insecten die het snelste en meeste schade zullen toebrengen aan je planten. Deze insecten zuigen plantencellen leeg waardoor deze zich met zuurstof zullen vullen. Dit stopt de groei en kan eveneens leiden tot een verlies van bladeren en bijgevolg ook oogst.

Varenrouwmug

Ook de varenrouwmug maalt deel uit van de meest voorkomende ongedierte en ziektes waarmee wietkwekers geconfronteerd worden. Toch is het beestje zelf absoluut niet schadelijk voor de planten. Zijn larven echter zijn dit wel en gezien de mug honderden eitjes legt binnen een periode van drie weken zal de schade snel een feit zijn.

Meeldauw

MeeldauwBinnen de categorie ziektes voert meeldauw de boventoon. Dit is de benaming die gebruikt wordt om allerhande schimmels mee aan te duiden die voorkomen op de planten. Doordat de schimmels het licht blokkeren, zal de groei stagneren.